K+F Pályázatunk

Nőbetegek önkatéterezésre szolgáló gyógyászati segédeszköz prototípusának kifejlesztés

Kedvezményezett neve: Happy Business Services Zrt.
A projekt címe: Nőbetegek önkatéterezésre szolgáló gyógyászati segédeszköz prototípusának kifejlesztése
Szerződött támogatás összege: 100.216.193.- HUF
A támogatás mértéke: 61%
Pályázati kiírás: GINOP-2.1.7-15 Prototípus, termék, technológia-, és szolgáltatásfejlesztés
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. december 7.

Odoo • A picture with a caption

Pályázatunk egy olyan moduláris felépítésű gyógyászati segédeszköz prototípusának kifejlesztését célozza meg, amely a nőbetegek önkatéterezését nagymértékben megkönnyíti. Gyorsabbá, egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi a katéter bevezetését, így sok olyan beteg is élvezheti az önkatéterezés előnyeit, akik eddig nem tudták megtanulni vagy kivitelezni azt.

Az eszközzel több betegtípus helyzetét könnyíthetjük meg jelentősen: akik rendszeres hólyagcsapolásra szorulnak, akik gyógyszeres hólyagkezelésre szorulnak, és akik mindkettőt igénylik.

A primer módon értettek az un.: fájdalmas hólyag szindrómával (interstitialis cystitis) élők. Az ő rendszeres katéterezésük komoly fájdalommal, és fertőzésveszéllyel jár, ráadásul minden kezelés orvosi beavatkozást (katéter bevezetés) igényel. Az érintett betegek száma pl.: az USA-ban 5 millióra tehető. Magyarországon csak 20.000 diagnosztizált betegről tudunk, de a betegek valós száma ennél sokkal többre tehető, ugyanis a betegséget nagy arányban nem ismerik fel.

A tervezett segédeszköz a vizelet lecsapolásán túlmenően megkönnyíti a hólyag gyógyszeres kezelését (katéteren keresztül, gyógyszeroldattal történő feltöltését), valamint lehetővé teszi az általunk már szabadalmi bejelentéssel védett katéter nélküli hólyagkezelés módszerének alkalmazását is. Eszközünk segítségével a katéterezést vagy a katéter nélküli hólyag feltöltést a nőbeteg önállóan, orvosi beavatkozás nélkül el tudja végezni. Az eszköz pontos, gyors katéter bevezetést, és csökkentett fertőződési veszélyt biztosít.

A fejlesztést több munkafázisra osztjuk, melyből egyes feladatok párhuzamosan zajlanak. Az első és legfontosabb maga a prototípus megtervezése és kifejlesztése. Már ezen munkaszakasszal párhuzamosan megkezdődött a marketing tevékenység a marketing tanulmány elkészítése, melynek célja egyrészt hogy a tervezés végső döntésénél a meghatározásra kerülő célirányok és hatások érvényesüljenek, illetve hogy általa meghatározásra kerüljön az a piac melyre a prototípus alkalmazható.

Az elkészült prototípusokat humán vizsgálatnak fogjuk alávetni. A több hónapos tesztelés alatt a kiválasztott alanyok egyrészt kérdőívvel segítik munkánkat, másrészt az orvosi vizsgálatok és visszajelzések adják meg majd az eredményeket. A tesztelésnek köszönhetően várhatóan az ergonómiailag legjobb termék kerül majd gyártásra.

A prototípus elkészítéséhez és piacra viteléhez mind a szellemi, mind pedig a szükséges infrastrukturális háttér biztosított.

A projekt a pécsi orvosi egyetemmel szoros szakmai együttműködésben, pécsi telephelyünkön valósul meg.


Használati útmutató  Összefoglaló anyagok  Szakirodalmi cikkek


UroStill öninstilláló eszköz bemutató videó