K+F Pályázatunk

Hólyagfájdalom szindróma hatékony kezelése kálium mentes, nyújtott hatóanyag leadású készítménnyel

Kedvezményezett neve: Happy Business Services Zrt.
A projekt címe: Hólyagfájdalom szindróma hatékony kezelése kálium mentes, nyújtott hatóanyag leadású készítménnyel
Szerződés száma: 2018-1.1.2-KFI-2018-00195
Szerződött támogatás összege:
110.835.959.- HUF
A támogatás mértéke: 53%
Pályázati kiírás: 2018-1.1.2-KFI-2018-00195; KFI tevékenységének támogatása
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. szeptember 30.

Odoo • A picture with a caption

Az interstitialis cystitis (IC), újabb nevén hólyagfájdalom szindróma (BPS) egy igen ritkán diagnosztizált, gyógyíthatatlan hólyagbetegség, amely a legújabb adatok alapján sokkal több embert érint a nyilvántartásokhoz képest. Ennek oka, hogy ezt a fájdalmas, kellemetlen tünetekkel járó hólyagbetegséget az urológiai orvosi gyakorlat során igen ritkán és sokszor csak évek múltán vagy egyáltalán nem ismerik fel, így a tünetek éveken keresztül megmaradnak, a betegek pedig hosszú távon szenvednek ettől a betegségtől, amely nagyon rossz életminőséggel jár. Tekintettel arra, hogy a nemzetközi adatok alapján az IC/BPS kórképtől szenvedő betegek száma igen magas (hazánkban min. 20 000 fő), és e betegség csak mintegy 1%-2%-ban kerül diagnosztizálásra (400-500 fő), komoly problémát jelent, hogy jelenleg nincs semmilyen gyógyszer a betegség kezelésére. Ennek a hiánynak a pótlására egy olyan hatékony gyógyszer, táplálékkiegészítő, illetve gyógyhatású, nem gyógyszernek minősülő készítmény kifejlesztését tűztük ki célul, amely jelentősen enyhíti a tüneteket és nem rendelkezik káros mellékhatásokkal. Előzetes vizsgálataink alapján a megoldás egy 500 mg káliummentes citrát hatóanyag-tartalmú nyújtott hatóanyag leadású tabletta formájú táplálék-kiegészítő, illetve gyógyhatású, nem gyógyszernek minősülő készítmény, ennek kutatása, kifejlesztése, iparjogvédelme jelen projekt tárgya. Az IC kezelésére alkalmas káliummentes, lassan felszívódó készítmény unikális, jelenleg nem ismert, nincs olyan gyógyszerkészítmény a világon, amely interstitialis cystitis indikációban lenne törzskönyvezve. Figyelembe véve a citrát készítmények igen gyors felezési idejét, illetve az IC/BPS kezelésnél elvárt folyamatosan semleges pH-jú vizeletet, szükségszerűnek láttuk egy olyan új készítmény kifejlesztését, amely a világon egyedülálló módon biztosítja a nap 24 órájában azt a kémhatást, mellyel az IC/BPS betegek tünetmentessége tartósan fenntartható. A készítményünk nem tartalmaz Kálium iont, mely tapasztalataink szerint fokozza a hólyagirritációt. A nyújtott hatóanyag leadásnak köszönhetően a betegeknek csupán 2x1 napi adagolást kell alkalmazniuk, mely lehetővé teszi az állandó semleges pH-jú vizeletet. Az IC avagy BPS legismertebb és legelismertebb kutatója Dr. Lovász Sándor, aki jelen kutatási projekt vezetője. Elsősorban az ő szakmai eredményeire támaszkodva fog a projekt megvalósulni. 

A Happy Business Services Zrt., mint a projekt megvalósítója, rendelkezik mindazon szakmai, illetve infrastrukturális háttérrel, amely a projekt megvalósításához és a hosszú távú fenntartáshoz szükséges. 

Ezen kívül a magyarországi, ismert betegek folyamatos kezelésével és magyar és nemzetközi betegképviseleti szervezetek segítségével az előzetesen felmért megrendelések alapján látjuk biztosítva a fenntarthatóságot. Célunk, hogy a projekt megvalósítása során a termék kifejlesztése és engedélyezése megtörténjen, és alkalmassá váljon a sorozatgyártásra. Az ismert betegszám alapján (sokmilliós populáció világszerte,) a készítmény és a terápia várhatóan gyorsan elterjed, mert jelenleg nincs az IC betegek savas vizeletének savasságát a pH beállításával egyenletesen csökkentő, az állandó fájdalmat tartósan kiküszöbölő megoldás. A szokásos lúgosító tabletták ugyanis nem csökkentik a fájdalmat, hiszen a vizelet pH-ja nem egyenletesen semleges és a kálium tartalom miatt fennáll a hólyagirritáció és a fájdalom.